Bouwkosten bij nieuwbouw

De bouwkosten van een nieuwbouw woning zijn van veel aspecten afhankelijk. De prijs ligt vaak tussen de €750,= en €1000,= per kubieke meter woning. Dit is natuurlijk wel sterk afhankelijk van uw wensen. Het maakt een groot verschil of u een rietgedekte woning wilt, of een woning met betonpannen.

En wanneer u een warmtepomp wenst met een uitgebreid domoticasysteem en inbouwkasten, dan begrijpt u dat u ook veel hoger uit kunt komen dan deze kuubsprijzen. In het eerste gesprek wordt daarom gevraagd naar uw budget. Hierdoor kan uw programatische wens en uw budget op elkaar worden afgestemd.

Bij een 1e schetsontwerp wordt het volume vermenigvuldigd met de geschatte kuubsprijs en worden hier specifieke posten (zoals een warmtepomp) bij opgeteld.

Wanneer het schetsontwerp verder verfijnd wordt, kan er tussentijds door een bouwer een bouwkostenraming worden uitgevoerd. Hierdoor houd u een goed gevoel bij de bouwkosten.

In een verbouw situatie variëren de bouwkosten sterk omdat hier het verwijderen van elementen ook geld kost, maar er aan de andere kant wel onderdelen hergebruikt kunnen worden. De bouwkosten voor grondige verbouw kunnen wel 80% bedragen van de kosten van nieuwbouw. En soms zelfs meer.