Neem contact met ons op >
 

2 onder 1 kap woning bouwen in Almere

2 onder 1 kap Almere nieuwbouw
jun 10 2020

2 onder 1 kap woning bouwen in Almere

Een 2 onder 1 kap woning is een veelzijdige woning

U overweegt een 2 onder 1 kap woning te bouwen in Almere? In Nederland is de 2 onder 1 kapper een populaire woning. Maar vaak beschouwt men het type als een tussenstation in de ‘wooncarrière’: Dit scenario doet de 2 onder 1 kap woning onvoldoende recht. Er zijn namelijk wel meer redenen te bedenken om samen met een andere partij een dak te delen.  

Bovendien, een goed ontworpen, ruime en luxe 2 onder 1 kapper kan, qua wooncomfort en vrijheidsbeleving, de concurrentie met een gemiddelde vrijstaande woning goed aan. Bewust kiezen voor een 2 onder 1 kap woning in Almere (i.p.v. een vrijstaande woning) is daarom in veel gevallen een goede, logische en respectabele keuze.

2 onder 1 kap met riet
2 onder 1 kap woning

Ingetogen 2 onder 1 kappers

Vaak is het zo dat ‘gezinsuitbreiding’ de stap van een starterswoning naar een 2 onder 1 kap woning inleidt. De rijenwoning wordt krap, maar de financiële situatie op korte termijn is, door de komst van een baby nog onzeker. Dan kiest men vaak voor een betrekkelijk ingetogen 2 onder 1 kap woning.  Dit is relatief voordelig omdat veel kosten gedeeld kunnen worden met de ‘buren’, maar qua ruimte, binnen de woning en in tuin, gaat men er toch behoorlijk op vooruit.

In een dergelijke situatie is het verstandig bij het ontwerp al rekening te houden met eventuele uitbreidingen later. Natuurlijk dient de basis van de woning goed te zijn, dat is van primair belang. Maar de praktijk leert dat later vaak alsnog allerlei typische uitbreidingen worden toegevoegd. (aanbouw/erker/dakkapellen) Zo kan de woning worden vergroot wanneer de financiële omstandigheden dit na verloop van tijd toelaten. Qua comfort en afwerking tilt men de ‘ingetogen’ 2 onder 1 kap woning dan alsnog naar een hoger niveau. En dat zonder te hoeven verhuizen. Een architect houdt daar vanaf het prille begin rekening mee.

2 onder 1 kap woningen. Ingetogen, maar wel degelijk qua materiaalgebruik, en dakkapellen
twee keer een 2^1 kap woningen in de Olivier Bruyneelstraat in Almere

Luxueuzere 2 onder 1 kap woningen

Een twee onder 1 kap woning kan gekozen worden vanwege de kosten; de grond wordt effectiever benut en de scheidingsmuur wordt gedeeld met de buren. Maar naast financiële overwegingen zijn er ook andere redenen om voor een 2 onder 1 kap woning te kiezen. Vaak ligt hier de motivering in sociale, familie,- of vriendschappelijke sfeer.

Het budget is dan niet perse of alleen de motivatie om 1 kap te delen. Dit opent mogelijkheden het gebouw al vanaf de ontwerpfase naar een hoger afwerkingsniveau te brengen. De beide helften van het blok kunnen dan ook individueler worden vormgegeven, het gebouw oogt daardoor minder symmetrisch. Soms is het, op eerste gezicht, misschien zelfs niet duidelijk dat het in zo’n geval om een 2 onder 1 kap woningen gaat. Voor de achteloze beschouwer lijkt het wel een riante fraaie luxueus afgewerkte villa.

luxe 2 onder 1 kap woning in Zeist door 01 architecten
luxe 2^1 kap woningen in Klassieke jaren 30 stijl met witte kozijnen, schoorstenen en accenten.

Breedte van het perceel bij een 2 onder 1 kap woning

Misschien wel het duidelijkste verschil tussen de ‘ingetogen’ en de ‘luxe’ 2 onder 1 kap woning is de grootte van de kavel.

Door de specifieke financiële situatie zal bij de ‘ingetogen’ variant voor een kavel gekozen worden dat niet ruimer is dan noodzakelijk. Dat kan voor het gebruik en bij het later uitbreiden van de woning dan een hindernis worden.

Welke breedte van de oprit is voor u ideaal?

  • 3 meter : de auto kan naast de woning staan en je kunt er (krap) langs lopen.
  • 3,5 meter: de auto kan naast de woning en je kunt makkelijker langs woning en auto. Wellicht is er ruimte is voor een haagje?
  • 4 meter: parkeren van de auto gaat makkelijker. Er is meer overmaat zodat je je hart niet vast hoeft te houden wanneer de kinderen langs de auto fietsen.
  • 4,5 meter: er is voldoende ruimte om een garage toe te passen met een pad om de garage (een omloop)
  • 5 meter: Er kunnen 2 auto’s onafhankelijk van elkaar de oprit gebruiken. 
  • 6 meter: Er kunnen 2 auto’s onafhankelijk van elkaar de oprit gebruiken. Deze auto’s kunnen goed naast elkaar staan.

Kortom: het is verstandig bij het kiezen van de bouwgrond helder voor ogen te hebben wat dit voor het gebruik en toekomstige mogelijkheden betekent. Wij kunnen u hierbij helpen.

Voor de luxueuzer variant van de 2 onder 1 kap woning kiest men eerder een ruimer kavel. Dat is voor het aanzicht en beleving van de woning ook van belang. Een grote woning op een te krap kavel doet afbreuk aan het geheel en daarmee de waarde. 

2 onder 1 kap woning als 1 villa
2 onder 1 kap woning die overkomt als 1 villa

Bouwmogelijkheden in Almere

Binnen de gemeente Almere is er gelukkig een groot aanbod aan kavels. Op verschillende plekken in de stad zijn er kavels voor allerlei typen en formaten 2 onder 1 kap woningen. (ook voor andere woningtypen overigens)

De website ‘ikbouwmijnhhuisinalmere.nl‘ is een goed beginpunt bij de zoektocht naar zo’n kavel.  Op deze site is het actuele aanbod binnen de gemeente overzichtelijk bij elkaar gebracht. Meldt u zich hier ook aan voor de nieuwsbrief. Dan bent u altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.  U krijgt dan tijdig bericht wanneer de gemeente kavels in de verkoop brengt.  

Heeft u behoefte aan hulp bij het kiezen van de kavel? Of bent u enthousiast geworden over het bouwen van een 2 onder 1 kap woning in Almere? Neemt u dan contact op met een van de architecten van ons bureau.  We helpen u graag op weg naar een fraai ontwerp voor een 2 onder 1 kap woning. (Of naar een woning van een ander type.)