Neem contact met ons op >
 

Kosten bij nieuwbouw van een woning?

01 Architecten - moderne witgestucte villa met rieten kap
jul 28 2023

Kosten bij nieuwbouw van een woning?

U overweegt nieuwbouw van een droomwoning, en u vraagt zich af of het mogelijk is dit te realiseren? Een van de belangrijkste factoren bij deze overweging is, zonder twijfel, wat zijn de kosten bij de nieuwbouw van een woning?

Er zijn veel verschillende kosten om rekening mee te houden

Bij nieuwbouw van een woning komen vele partijen samen om het uiteindelijke resultaat te realiseren. U krijgt kosten van verschillende leveranciers van materialen en diensten. Daardoor komen ook de kosten vanuit verschillende richtingen op u af. Het geheel kan, vooral in het begin, nogal onoverzichtelijk zijn. Dat is een probleem wanneer je vooraf wil inschatten of het bouwen van je droomhuis mogelijk is. Hoe groot je kan bouwen en welke voorziening je zoal kan veroorloven.

01 Architecten Almere - Witgestucte woning met eikenhouten details
Moderne witgestucte woning met strak pannendak

Tijdens het ontwerpproces steeds meer duidelijkheid

Aan het einde van het ontwerpproces, wanneer u de offertes van aannemer en leveranciers binnen hebt is er natuurlijk complete duidelijkheid. Maar u wilt vooral vooraf natuurlijk een goede indicatie. Een goede methode om de kosten bij nieuwbouw van een woning nauwkeurig te kunnen inschatten is hierbij de kuubprijs. Dat wil zeggen dat we de kosten berekenen aan de hand van de grootte van de ontworpen woning. Uit de praktijk blijkt dat de kosten voor het realiseren van een woning momenteel variëren tussen de €750,– en €1.000,– per kuub.

De prijzen variëren binnen deze ruime bandbreedte omdat de prijzen afhankelijk zijn van een aantal factoren. Vooral uw wensen qua voorzieningen en afwerkingsniveau spelen een belangrijke rol. Maar ook variaties in prijzen voor materiaal en diensten spelen een grote rol. Voor een kuubsprijs van €1.000,– mag u hierbij een woning verwachten in de ‘zeer luxe’ categorie.

01 Architecten - Witgestucte villa met rieten kap en eikenhout
Moderne witgestucte villa met rieten dak in Ugchelen

kuubprijs als ‘gereedschap’ om op de juiste prijs uit te komen.

Door een kuubprijs te hanteren kan u dus al vroeg in het proces een behoorlijk mate van zekerheid krijgen over de kosten van het project. Wanneer uw budget bekend is, en u heeft een bepaald voorzieningen- en afwerkingsniveau voor ogen, dan kunnen we berekenen hoeveel woning hiervoor te bouwen is. Wanneer gaandeweg het bouwproces de kosten steeds duidelijker in beeld komen kan hierop dan worden bijgestuurd. Vallen de kosten mee, dan kan de woning dus groter, of luxueuzer, vallen ze tegen kan er bezuinigd worden door de woning kleiner te maken, of minder luxe. Door deze aspecten gedurende het ontwerpproces in de gaten te houden kan ervoor gezorgd worden dat de kosten uiteindelijk op het gewenste niveau uitkomen.

Vanaf het schetsontwerp een goed inzicht

Wilt u graag weten waar u aan toe bent? Dan kunt u het best een schetsontwerp laten maken met een kostenraming. Dit is bij 01 Architecten Almere de eerste stap in ons ontwerpproces. Meteen vanaf het begin vertalen wij uw wensen in een eerste ruimtelijk ontwerp, compleet met plattegronden en gevelaanzichten. Dit gaat dan vergezeld van een kostenoverzicht. Zo heeft u meteen al een goede indicatie van wat u op financieel gebied mag verwachten zonder dat u vastzit aan hoge kosten vooraf. Dit geeft gemoedsrust.

01 Architecten Almere - Strakke witte villa met speelse opbouw
Eigentijdse en verrassende villa met unieke uitstraling

Hoe gaat een ontwerpproces in zijn werk?

Het ontwerpproces voor het realiseren van uw droomwoning begint met een vrijblijvende kennismaking. We plannen een gesprek met u in en bespreken uw wensen en de mogelijkheden van uw kavel. Wanneer u daar een goed gevoel aan overhoudt kunnen we binnen een beperkte hoeveelheid tijd tot een uitgebreid en volwaardig schetsplan komen. Het wederzijdse goede gevoel is hierbij, wat ons betreft, erg belangrijk. Het realiseren van een woning precies zoals u dat wenst is waarschijnlijk de grootste uitgave die u ooit zult doen.

Bij het opstellen van een eerste schetsplan houden we vanzelfsprekend ook rekening met uw budget. Hierdoor heeft u vanaf het eerste begin een duidelijk gevoel bij de kosten die met het realiseren van uw droomwoning zijn gemoeid.

Ook benieuwd hoeveel uw droomwoning zou kosten?

Bent u ook benieuw wat wonen, op de manier zoals u dat wilt, zou kosten? Neem contact op met een van onze architecten. We helpen u graag op weg.