Neem contact met ons op >
 

luxe bungalow in Oosterwold opgeleverd

luxe bungalow in Oosterwold opgeleverd

Na een vlot verlopend bouwproces en een prettige samenwerking met aannemingsbedrijf Haafkes uit Goor hebben we onlangs een luxe gelijkvloerse bungalow opgeleverd in Almere Oosterwold. Het resultaat is fraai, de opdrachtgevers erg tevreden

Almere Oosterwold, zelfbouw in optima forma

Almere Oosterwold biedt zelfbouwers bijzondere mogelijkheden hun nieuwe woning vorm te geven. Wanneer je hier een kavel koopt zijn er weinig voorwaarden. Je mag doen wat je wilt, maar je moet ook zelf alles regelen.

Een van de weinige regels die er zijn is dat je verplicht bent relatief veel grond te kopen, 8x het vloeroppervlakte van de woning. Hiervan dient dan de helft te worden gebruikt voor stadslandbouw. In de praktijk bestaat hierdoor een groot gedeelte van de wijk Oosterwold uit boomgaarden. Het belangrijkste effect van deze regel is wel dat er zo een uitgestrekte groene wijk ontstaat met een lage bebouwingsdichtheid.

grote witte bungalow met eigentijds kleur/materiaalgebruik

een grote kavel biedt de mogelijkheid voor een brede gelijkvloerse bungalow

Onze opdrachtgevers waren wel gecharmeerd van deze voorwaarden. Zij wilden graag riante gelijkvloerse woning. Doordat zelfbouwers in Oosterwold de vrijheid hebben zelf de afmetingen van hun kavel te bepalen konden we voor een ongebruikelijke opzet kiezen.

Omwille van efficiency zijn kavels in Nederland doorgaans smal en diep. Wij hebben voor de woning op deze plek gekozen dit nou eens niet te doen. We hebben een nadrukkelijk langwerpige woning ontworpen en die bewust ook in de breedte gesitueerd. Hierdoor ontstaat aan de achterzijde van de woning een riant en beschut privégebied.

De scheiding tussen openbaar en privé leesbaar in het ontwerp

De belangrijkste vormgevende gedachte van de woning was om de leefvertrekken (woonkamer/keuken en slaapkamers) in een langwerpige vorm naast elkaar te plaatsen. Een tweede ‘technische vleugel’ (garage, bijkeuken en berging) staat hier loodrecht op. Deze technische vleugel kruist de leefvertrekken tussen de keuken en de badkamer. Daarmee is de plattegrond ook technisch rationeel. De beide belangrijkste leefvertrekken, de woonkamer en de hoofdslaapkamer, zijn aan de beide uiteinden geplaatst, zover mogelijk van de technische ruimten vandaan.

rationeel en modern ontworpen plattegrond

In de oksel van de kruising is de entreehal gesitueerd. De gang naar de slaapkamer verspringt hier uit het zicht van de hal. Zodoende is de privésfeer van de slaapvertrekken door de opzet van de plattegrond ‘beschermd’.

Het basisidee is ook in de vormgeving van de gevels af te lezen. De ‘leefvleugel’ is uitgevoerd in een helder wit stucwerk, Ter plaatse van de woonkamer en woonkeuken zijn grote raampartijen aangebracht en is de woning sterk naar buiten toe gericht. Aan de tuinzijde zijn de raampartijen uitgevoerd als schuifdeuren waardoor het interieur naadloos overgaat in de tuin. In de delen van de woning waar de slaapkamers zijn ondergebracht zijn de ramen kleiner. In de gang is er slechts een smalle raamstrook op ooghoogte. hierdoor is er een breed zicht naar buiten, maar nauwelijks inkijk van buitenaf.

de tuin is gemakkelijk toegankelijk door grote schuifpuien

De technische vleugel opgetrokken uit een contrasterende donkere baksteen. Ook de bouwhoogte van deze vleugel wijkt af, ze is wat lager. De woning is qua techniek van alle moderne gemakken voorzien. Gasloos door middel van een warmtepomp en vloerverwarming door het gehele huis. Het enorme dakvlak is voorzien van 35 zonnepanelen en 2 zonneboilers. In de garage bevindt zich een oplader voor de elektrische auto.

bouwen in Oosterwold

De bijzondere regelgeving in Oosterwold biedt veel vrijheid en maakt het mogelijk zulke afwijkende woningontwerpen te realiseren. De keerzijde van de medaille is dat de zelfbouwer ter plekke ook alle randzaken zelf dient te regelen. Hierbij moet u bijvoorbeeld denken aan de terreininrichting en de aanleg van de ontsluiting en nutsvoorzieningen.

Wij van 01architecten hebben sinds de start op verschillende plekken in Oosterwold woningen gerealiseerd. We hebben dus behoorlijk ervaring, en kunnen in samenwerking met verschillende partijen u de nodige zorgen uit handen nemen.

Bent u benieuwd geworden naar de mogelijkheden van het bouwen van een bijzondere woning in Oosterwold? Neemt u dan eens contact op met een van onze architecten. We kunnen vast van u ook een tevreden klant maken.