Neem contact met ons op >
 

Nieuwe zelfbouwkavels Almere Overgooi

nieuwbouw jaren 30 villa met riet De Meern Utrecht
mei 31 2021

Nieuwe zelfbouwkavels Almere Overgooi

Onlangs verscheen op de gemeentelijke website van Almere het bericht dat er eind mei/begin juni (2021) nieuwe zelfbouwkavels beschikbaar komen in de wijk Almere Overgooi. Dit is, voor veel mensen, goed nieuws. Ondanks de grote vraag naar bouwkavels was er in heel Almere de afgelopen maanden niets beschikbaar. Zelfs in de villawijk van Almere was lang alle bouwgrond uitverkocht

 

Almere Overgooi, de villawijk van Almere

De officiële naam van de wijk luidt eigenlijk ‘Landgoed Overgooi’. Een indrukwekkende naam, maar dat is niet overdreven.  ‘Overgooi’ is een ruime wijk met brede lanen en rustige woonstraten. De gemeente zorgt voor de ‘stoffering’ van de openbare ruimte met beukenhagen en brede grasbermen. En doordat de wijk aan 3 zijden wordt begrensd door bos en openbaar groen, en aan de vierde zijde door het Veluwemeer, is Almere Overgooi ook een nadrukkelijk groene wijk. 

De maten van de beschikbare kavels in Almere Overgooi zijn riant. Kavels zijn hier tussen 1500 en 5000m² groot. Een villa die je hier bouwt ligt dus altijd op ruimte afstand van de buren, met veel privé grond eromheen. Eigenlijk villa’s zoals villa’s bedoeld zijn dus. 

klasieke vrijstaande woning
klassieke baksteenvilla met riet

Ontwerpvrijheid

Maar kavels in Almere Overgooi hebben meer voordelen. Bijvoorbeeld, in ‘Overgooi’ heb je als opdrachtgever veel ontwerpvrijheid. Dat wil zeggen, of je persoonlijke voorkeur nu ligt bij een klassieke symmetrische villa of je hebt liever een eigentijdse villa met veel glas en moderne materialen, in Almere Overgooi kun je terecht. In ‘Overgooi’ kun je je woning precies zo maken zoals je het zelf graag zou willen hebben. 

Deze vrijheid heeft voor het aanzicht van de wijk een positief uitgepakt. Saai is het zeker niet. In Almere Overgooi vind je een catalogus van de moderne villabouw. Alle trends zijn voorhanden: Schuurwoningen, rietgedekte villa’s met verspringende dak/goothoogten. Metselwerk en stuc. Gelijkvloerse woningen en villa’s als kastelen. Uw eigen versie van een droomvilla past hier zonder meer tussen. 

En dit alles aan het Gooimeer, op geringe afstand van Amsterdam en omgeven van allerlei recreatiemogelijkheden. Wanneer je het zo bekijkt is het eigenlijk dus niet zo gek dat zelfbouwkavels hier snel uitverkocht raken. 

uw eigen droom realiseren met een architect.

Om zelf een woning te realiseren en een goed resultaat te behalen is het verstandig een ervaren architect in de arm te nemen. 

trends

Het meest voor de hand liggende onderwerp bij het ontwerpen en bouwen van een woning is natuurlijk de vormgeving van het uiterlijk. Naast vele klassieke motieven en uitgangspunten zijn er hierbij ook vaak een aantal trends te herkennen. Trends zoals bijvoorbeeld: de Jaren ’30 woning, de schuurwoning of de witte villa met naar voren hellende dakranden. Om klanten goed te kunnen bedienen bij het vervullen van hun wensen is het belangrijk op de hoogte te zijn van de ‘mode’, maar ook de gevolgen van een bepaalde bouwstijl op andere belangrijke zaken bij het vormgeven van een woning. Zaken zoals een praktische indeling. Uitzicht vanuit de woning. De integratie van de villa op de kavel en in het landschap. 

invloed van wetgeving

Naast het uiterlijk en stijl zijn er natuurlijk ook andere zaken van invloed op het ontwerp. Bij het maken van een schetsontwerp is het belangrijk te inventariseren welke eisen er door overheden aan het kavel gesteld worden. Deze eisen komen uit het bestemmingsplan en welstandsnota. We maken deze inventarisatie helemaal aan het begin al en houden hier tijdens het hele proces rekening mee.

techniek

En uiteindelijk moet het resultaat ook nog gebouwd worden. Hiervoor komen onderwerpen als constructie, installatietechniek en wetgeving ten aanzien van gebruik, veiligheid en energiezuinigheid aan bod. En ook deze onderwerpen drukken vaak een stempel op het ontwerp van uw villa.

bij het kiezen voor een architect voor uw eigen villa op maat is ervaring en beheersing van bovenstaande vakgebieden van belang voor een optimaal eindresultaat. Misschien prettig om te weten, 01Architecten heeft met alle bovenstaande onderwerpen ruime ervaring. 

benieuwd naar de mogelijkheden?

Mocht u benieuwd zijn naar wat de resultaten zouden zijn wanneer u zelf een van de nieuwe zelfbouwkavels in Almere Overgooi zou kunnen bebouwen? Neemt u dan eens contact op met een van onze architecten. 

01 architecten heeft tientallen villa’s gerealiseerd in heel Nederland. Villa’s met verschillende ontwerpstijlen in uiteenlopende omstandigheden. We zijn trots op de tevreden klanten die we bij de, soms uitdagende,  omstandigheden hebben kunnen helpen. 

Kijkt u voor inspiratie eens rond op onze website. Wanneer u wilt kunnen we vrijblijvend een afspraak maken om u verder te informeren over de mogelijkheden en de gang van zaken.