Neem contact met ons op >
 

Wit gestucte rietgedekte villa, een voorbeeld

01 Architecten - Witgestucte villa met rieten kap in Gramsbergen
feb 04 2023

Wit gestucte rietgedekte villa, een voorbeeld

Een wit gestucte rietgedekte villa is op dit moment een populair type voor nieuwbouwwoningen. Dat is niet verwonderlijk. Dit soort woningen combineren een eigentijds uiterlijk, moderne voorzieningen met de uitstraling van een eerlijk natuurproduct op het dak.

Voor veel mensen is, naast de uitstraling, ook milieuvriendelijkheid een aandachtspunt. Ook in dat opzicht scoren villa’s met rieten dakbedekking goed. Riet is een hernieuwbaar materiaal. Het draagt dus niet bij aan uitputting van van grondstoffen

01ArchitectenAlmere is gespecialiseerd in het ontwerp van villa’s. Door de populariteit van dit type hebben wij veel ervaring met dit type ontwerp.

Het voorbeeld op deze pagina is een riante villa waaraan we momenteel werken. De villa heeft een traditionele uitstraling door het riet. Desondanks is de woning door en door eigentijds en van  alle moderne gemakken voorzien.   

Aan de hand van dit voorbeeld nemen we in dit artikel een kijkje naar de eigenschappen en ontwerpkenmerken van dit woningtype en de bijzonderheden van het gebruik van dit materiaal

ontwerpkenmerken en eigenschappen van wit gestucte rietgedekte villa’s

De wit gestucte gevel verleent het ontwerp van deze villa een modern en tijdloos exterieur. Door gebruik te maken van moderne bouwtechnieken kan ook het interieur eigentijds en ruim worden vormgegeven.

Het interieur is ruim opgezet en zorgvuldig ontworpen. De open woonruimtes zijn gegroepeerd met het oog op het gebruik van alledag.

Vanuit de moderne keuken aan de achterzijde kijk je, via een overdekt terras, uit over de tuin. Bij goed weer kan deze buitenruimte en buitenkeuken naadloos bij het interieur van de woning worden aangetrokken. Hiervoor hoef je alleen maar de grote schuifpuien in de gevel te openen. Er kan dan naar hartelust en in alle comfort buiten worden gegeten en ge-lounged.

De woonkamer ligt centraal in de woning, is ruim en licht, en heeft ook een fraaie uitzicht aan de achter- en zijkant. Ook van hieruit zijn de tuin en buitenruimten te bereiken via grote schuifdeuren in de achtergevel.

Daarnaast heeft de villa een aparte speelkamer/thuiskantoor, meerdere luxe badkamers en een wijnkelder. Alle moderne technische gemakken zijn aanwezig. De woning is dus niet alleen fraai maar ook uitermate praktisch.

Het rieten dak verleent het ontwerp een natuurlijke en aangename uitstraling. Aangenamer dan een woning die helemaal van steenachtige materialen en in een streng moderne vormentaal is uitgevoerd.

Daarnaast is het riet zelf een natuurprodukt en daardoor erg duurzaam. Riet is een hernieuwbare bron van bouwmateriaal en levert daardoor nauwelijks belasting op voor de natuurlijk omgeving. Als extra bonus is de isolatiewaarde van een rieten dak groter dan van een pannendak. Het verminderen van het energieverbruik is goed voor het milieu en de portemonnee.

voordelen van een rieten dak

Riet heeft een aangename fraaie uitstraling en oogt chique, dat is het grootste voordeel van een rieten dak.

Riet is daarnaast een natuurproduct, dus milieuvriendelijk. Tegelijkertijd, doordat het een natuurproduct is, is het wellicht ook kwetsbaarder dan een steenachtige dakbedekking. Toch, een goed ontworpen en zorgvuldig aangebracht rieten dak is zeker een verantwoorde investering. Met goed onderhoud is een levensduur van 25 jaar gemakkelijk haalbaar, 40 jaar en langer is geen uitzondering. Ook in deze zin is riet een duurzaam product.

En riet is veilig. Door toepassing van moderne bouwmethoden, waarbij het riet op een dichte dakplaat wordt geschroefd is ook de reputatie vanwege brandgevaar grotendeels onterecht. De dichte ondergrond maakt dat vuur van binnenuit het riet nauwelijks kan bereiken. Ook hindert het de toevoer van zuurstof wanneer er onverhoeds toch brand uitbreekt.

Uit de praktijk blijkt dat riet niet of nauwelijks brandgevaarlijker is dan andere dakbedekkingsmaterialen. Uit premietarieven van verzekeraars blijkt dit ook.

uitdagingen van bouwen met riet

Zoals hierboven gezegd is een deugdelijk ontwerp bij het bouwen van een villa met een rieten dak erg belangrijk. Het is zaak ervoor te zorgen dat het riet, bij neerslag, zo weinig mogelijk nat wordt. Dit kan worden bereikt door het toepassen van een grote dakhelling. Wanneer het regent loopt het water dan snel van het riet af en wordt voorkomen dat het door en door nat wordt.

Ook is het van belang ervoor te zorgen dat het riet na de bui snel kan opdrogen. De kwetsbare onderdelen in het dak dienen zorgvuldig gedetailleerd te worden.

Het is daarom altijd belangrijk te kiezen voor een architect met de nodige ervaring met het ontwerpen van woningen met een rieten dak.

conclusie

Deze moderne wit gestucte villa met rieten dak is een goed voorbeeld van duurzame architectuur die zowel erg fraai als gebruiksvriendelijk is. Milieuvriendelijk en energie-efficiënt hoeft zeker niet ten koste te gaan van een geriefelijke manier van leven.

Wanneer je op zoek bent naar een mooie, waardevaste en duurzame woning, overweeg dan ook zo’n populaire witgestucte, rietgedekte villa.

Binnen Almere vindt je in bijvoorbeeld de wijken Vogelhorst, Nobelhorst of Landgoed Overgooi goede kavels voor de realisatie van een dergelijke woning.

Vanzelfsprekend helpen we je ook graag in gemeentes buiten Almere, we zijn in heel Nederland actief

U kunt bij 01ArchitectenAlmere terecht voor een unieke eigen ontwerp met dit thema. Neem contact op met een van onze architecten.