Neem contact met ons op >
 

Architect voor een kavel in Almere Nobelhorst

Jaren 30 villa met topgevels en mooie witte kozijnen
dec 28 2021

Architect voor een kavel in Almere Nobelhorst

Bouwen met een architect voor een kavel in Almere Nobelhorst ligt nu nog meer voor de hand dan voorheen.  De gemeente Almere heeft bij de meest recente kaveluitgifte gekozen meer aandacht te hebben voor ruimtelijke kwaliteit. 

luxe stadsvilla met hoge plafonds
ruime ‘urban villa’ hoekwoning

een beeldkwaliteitsplan voor de nieuwe wijk

Almere Nobelhorst was in de afgelopen tijd, en is ook de komende tijd één van de groeiwijken van Almere. In het laatste kwartaal 2021 zijn er hier zo’n zestig nieuwe kavels beschikbaar gekomen. Zoals gebruikelijk waren ze snel uitverkocht. (heeft u naast de buit gegrepen? geen zorgen, er komen ook in het nieuwe jaar wel weer kavels beschikbaar

Inmiddels hebben zich bij ons ook de eerste opdrachtgevers voor het realiseren van een fraaie woning op maat in deze wijk gemeld. Hierbij viel ons op dat voor de nieuwste uitbreiding van Almere Nobelhorst een beeldkwaliteitsplan is opgezet. 

Dit is in feite een soort trendbreuk met de gang van zaken nog niet zo lang geleden. Tot op heden was de gemeente Almere tamelijk mild met het voeren van welstandsbeleid bij zelfbouw in de stad. Enerzijds levert zulk beleid natuurlijk veel ontwerpvrijheid op. Maar er is in Almere ook menig gebouw verschenen dat de samenhang in beeld behoorlijk verstoort. 

aandacht voor ruimtelijke kwaliteit

Vanaf het begin van de ontwikkeling van Almere Nobelhorst heeft de wijk Nobelhorst de titel ‘het dorp van Almere’ meegekregen. Om ervoor te zorgen dat dit ook gerealiseerd wordt zijn er in het bestemmingsplan voorwaarden opgenomen die de functieverdeling op een ‘dorpse’ manier over het gebied verspreid.

Daarnaast is het natuurlijk van belang dat er ook een dorpse sfeer ontstaat. Dit is de belangrijkste motivatie voor het instellen van een beeldregieplan. In het nieuwe beeldkwaliteitsplan ‘Nobelhorst Beeldregieplan Tweede Dorp’ is er vooral aandacht voor het snijvlak tussen Stedenbouwkunde en Architectuur in deze wijk; de gemeente vindt belangrijk dat de verschillende gebouwen op een zorgvuldige manier worden ingepast in het dorpse weefsel. 

Particuliere woningbouw in Blaricum

Er zijn regels opgesteld om de gebouwen alzijdig te oriënteren, zodat er geen ‘blinde achteraf-plekken’ ontstaan. Daarnaast is er aandacht voor de overgangen van openbaar naar privé, groenontwikkeling, en het inrichten van de oevers van de waterpartijen.   

sfeerbeelden

Om ervoor te kunnen zorgen dat het sfeerbeeld overeenkomt met de stedenbouwkundige functie van de wijk binnen het dorp is het, nieuw te ontwikkelen, gebied opgedeeld in 3 thema’s met ieder een eigen geoogde sfeer. ‘Het Dorpshart’ is wat dichter en traditioneler vormgegeven (althans wat sfeer betreft) Op ‘De eilanden’ geldt een wat natuurlijker sfeer en in deelgebied ‘Het Bos’ worden gebouwen eigentijdser opgezet en voorzien van modernere materialen en uitvoeringsdetails. 

wat betekent dit voor de jullie als bouwer/bewoner?

Dus, in tegenstelling tot grote delen van de rest van Almere geldt er in het nieuwe gedeelte van Nobelhorst een Beeldregieplan. Wat betekent dit voor jouw als je op deze plek een kavel in optie hebt genomen? 

In praktische zin wordt het hierdoor natuurlijk moeilijker een woning te bouwen zoals je dat zelf voor ogen had. De ontwerpvrijheid is minder groot geworden dan op andere plekken in Almere.

Natuurlijk vinden wij dat een architect bij ieder bouwproces van meerwaarde is. Het is altijd verstandig de vertaling van jullie behoeftes, eisen en wensen te laten vertalen door een partij die hier ervaring mee heeft. Dit komt het eindresultaat in aanzicht maar ook bij het gebruik van het gebouw/woning in de praktijk ten goede. Het resultaat is een mooier, plezieriger en waardevoller woning.

Het gelden van een beeldregieplan is enkel een extra hindernis in het proces van het ontwikkelen van een bouwplan. Wij zijn van mening dat extra voorwaarden niet hoeft te betekenen dat het realiseren van een ontwerp voor een woning naar wens onmogelijk wordt. Integendeel, vaak zijn dergelijke voorwaarden aanleiding om beter na te denken over het inpassen van wensen. Niet zelden komen daarbij onverwachte mogelijkheden naar boven. De uiteindelijke kwaliteit van een extra vertalingsslag, extra aandacht voor de mogelijkheden pakt vaak overwegend positief uit. Belangrijk is wel dat hierbij een architect in de arm genomen wordt die met deze materie veel ervaring heeft. 

Woning in Belgische stijl
Woning in Belgische stijl

zelf een zorgvuldig vormgegeven woning bouwen in Almere Nobelhorst?

Dus heb je recentelijk een van de hier beschikbaar gekomen kavels in optie genomen? Ontwikkel een woning met een architect voor een kavel in Almere Nobelhorst! Het team van 01 Architecten Almere staat voor jullie klaar om er iets passends én speciaals van te maken.

Neem eens contact op met ons architectenbureau, we komen jullie graag en vrijblijvend vertellen over de mogelijkheden die er zijn.