Neem contact met ons op >
 

kosten bij het bouwen van een woning

sep 03 2020

kosten bij het bouwen van een woning

Een op maat gemaakte woning/villa is een droom van vele mensen. Maar welke kosten komen nu eigenlijk kijken bij het nieuw bouwen van een woning of villa?

particuliere woningbouw onder architectuur aan het water
projectmatige woningbouw in Blaricum

Een woning op maat is een buitengewone luxe. Helemaal wanneer u niet in de markt bent voor een dertien-in-een-dozijn-woning. Wanneer de opzet, indeling en uitvoering nauwkeurig dienen te passen op uw eigen wensen is het ontwerpen van een woning voor u de oplossing. Maar, wat kost zoiets nou eigenlijk?

Kosten van nieuwbouw

De kosten van een nieuw te bouwen woning zijn vooraf lastig in te schatten. Het ontwerpen en bouwen van een woning is een ingewikkeld proces, met veel verschillende betrokken partijen. Omstandigheden ter plekke variëren per project enorm. De wensen van opdrachtgevers variëren per project ook enorm. De kosten hangen sterk af van de grootte van de woning. En de kwaliteit van de gebruikte materialen.

Het is daarom moeilijk om voorafgaand aan het ontwerpproces nauwkeurig te zijn over het prijs van een woning. Totdat er een concreet ontwerp voorhanden is kan men er nauwelijks iets zinnigs over zeggen. Op basis van een afgerond ontwerp kan een bouwbedrijf een begroting maken. Ook zijn er op basis van een 1e schets uitspraken te doen over de prijs. Dit is een raming van de prijs en gaat uit van meer aannames.

Toch willen de meeste opdrachtgevers vooraf inzicht hebben in de kosten voor de bouw. Voor een deel heeft de haalbaarheid van het project hier direct mee te maken. Om hier toch iets betrouwbaars over te kunnen zeggen wordt in de praktijk vaak gewerkt met ‘kuubsprijzen’. Afhankelijk van gewenst materiaalgebruik en afwerkniveau kan grofweg becijferd worden of een zeker budget voldoende zal zijn om een woning van een bepaalde omvang te realiseren.

Op het moment van verschijnen van dit bericht moet u voor de bouwkosten rekening houden met:

 • Bij basis materiaalgebruik en afwerkingsniveau vanaf zo’n € 500,-/kuub.
 • Bij materiaalgebruik op ‘villa-niveau’ vanaf € 650,= tot €750,=/kuub.
het afwerkingsniveau en grootte van de woning zijn van belang voor de bouwkosten van een woning
afwerkingsniveau is bepalend voor de kosten van het bouwen van een woning

De rol van een architect

De keuzes van de architect hebben natuurlijk ook veel invloed op de uiteindelijke kosten van het bouwen van een woning. Om deze kosten effectief in de hand te houden is het belangrijk dat er in een vroeg stadium van het ontwerpproces duidelijkheid is over het beschikbare budget en het ambitieniveau.

Wanneer we op basis van deze informatie een goed uitgewerkt schetsplan op zetten is er meteen al relatief veel zekerheid over het prijsniveau van het uiteindelijke product. Door vervolgens ten opzichte van deze basis het ontwerp qua omvang en het afwerkingsniveau aan te passen kan het ook op het kostenaspect ‘gestuurd’ worden. Naarmate het ontwerp verder door het proces loopt en er steeds meer beslissingen genomen worden, worden ook de kosten steeds meer concreet.

Dit is de manier waarop we het ontwerpproces bij 01ArchitectenAlmere hebben ingericht. En dat is natuurlijk niet toevallig!

Stappenplan ontwerpproces

Het ontwerpproces van een nieuwe woning begint met een vrijblijvend oriënterend gesprek. Wanneer de opdrachtgever dat wil wordt er vervolgens, voor een vooraf afgesproken bedrag, een uitgebreid schetsplan opgesteld. Dit kunnen we binnen twee weken presenteren, en bestaat uit:

 • Een bovenaanzicht van de locatie
 • De geldende bestemmingsplanregels van de gemeente
 • Een kadastrale kaart
 • Een visuele uitwerking van uw wensen en belangrijkste aandachtspunten
 • Een situatietekening waarop uw nieuwe woning geprojecteerd is
 • Uitgewerkte plattegronden van de verschillende verdiepingen
 • Een digitale doorsnede
 • Gevelaanzichten van de gevels rondom
 • Een 3D impressie van het ontwerp

Met dit schetsontwerp is er vroeg in het proces al een stevige basis voorhanden. Dit geeft rust voor u als opdrachtgever, met name ook financieel.

wekenplanning stappenplan
de verschillende stapppen in het ontwerpproces van een woning

In het vervolg van het proces ontwikkelen we de plannen verder. Maken we keuzes voor het materiaalgebruik. De constructeur ontwerpt een constructieve opzet en maken we al dan niet samen met een installatieadviseur keuzes voor de opzet van de installaties. Tenslotte wordt het plan voorbereid voor de aanvraag van een bouwvergunning.

Dit hele proces, drie stappen, verzorgen we bij 01ArchitectenAlmere voor u. Het honorarium hiervoor betreft een vooraf besproken percentage van de bouwkosten. Door deze opzet heeft u vooraf duidelijkheid over de hoogte van de kosten die u voor onze diensten kunt verwachten.

Voor eventuele verdere stappen in het proces, zoals de technische voorbereiding van de bouw en bouwbegeleiding tijdens de bouw, kunt u natuurlijk ook bij 01Architecten terecht. Maar om van de praktische kennis van een bouwer gebruik te kunnen maken en om de onafhankelijkheid van het toezicht te waarborgen worden deze taken ook vaak bij een derde partij ondergebracht.

Overige kosten waarmee u rekening moet houden bij het bouwen van een woning

Naast de bouwkosten zijn er bij het ontwerpen en bouwen van een eigen woning nog andere belangrijke kostenposten. De grootste hiervan is de aankoop van de bouwgrond/kavel. Voor informatie over beschikbaarheid en prijzen van kavels in Almere kunt terecht bij de ‘kavelwinkel’ van de gemeente. Op de kavelkaart staan alle, momenteel beschikbare, kavels afgebeeld.

En overige bijkomende kosten zijn: kosten van de verschillende andere adviseurs, zoals bijvoorbeeld de architect en constructeur. De gemeente verlangt legeskosten voor het verlenen van een vergunning. Er zijn aansluitkosten voor de nutsvoorzieningen. Kosten bij het afsluiten van een hypotheek en kosten voor de diensten van een notaris bij de grondoverdracht. En ten slotte zal de woning en de tuin ook nog moeten worden ingericht. Ook hier is het kwaliteitsniveau opnieuw van belang.

Zelf een woning bouwen?

Kortom, een woning/villa bouwen voor u zelf is een luxe waar zeker een prijskaartje aan hangt. Maar bij een gegeven budget kan, door te variëren in grootte en afwerkingsniveau, vaak wel een opzet gevonden worden die realiseerbaar is.

jaren 30 villa met roedes en witte kozijnen
Statige jaren 30 villa met rode steen, witte kozijnen met roedes en zwart hout in de gevel.

Heeft u plannen voor u zelf een woning te bouwen, en bent u benieuwd in hoeverre u met uw budget deze droom kunt realiseren? Neem dan een contact op met 01ArchitectenAlmere. Voor het relatief geringe bedrag voor het maken van een schetsontwerp zet u al een eerste grote stap in het ontwerpproces en wordt ook financieel het plaatje een stuk helderder.