Neem contact met ons op >
 

Nieuwbouwen van een huis in Almere

nieuwbouw wijk in aanbouw blaricummermeent
aug 04 2020

Nieuwbouwen van een huis in Almere

Bestaande bouw of nieuwbouwen?

Het nieuwbouwen van uw volgende huis in Almere kan een slimme stap zijn in uw wooncarrière. 

Wanneer een volgende stap in de wooncarrière zich aandient, overwegen veel mensen het kopen van een grotere bestaande woning.

graag gaat men dan ook van een rijtjeshuis naar een 2^1kap woning. Of van een 2^1kap woning naar een vrijstaand huis. Maar bedenkt u zich eens. U zou ook nieuw kunnen bouwen.

Nieuwbouwen van uw eigen huis in Almere heeft een groot voordeel. U kunt de woning precies zo vormgeven zoals u het graag zou willen. Bij een bestaande woning bent u altijd erfgenaam van de smaak van vorige eigenaars. Wanneer u zelf ideeën hebt over hoe u zou willen wonen past een bestaande woning eigenlijk nooit helemaal.

En als locatie voor nieuwbouw van uw huis is Almere bij uitstek geschikt. Ruimte is in de hele randstad een schaars goed. Maar in de polder is er nog volop. Binnen Almere kan je bovendien kiezen uit verschillende woonmillieu’s. Van compacte stadswijken met veel voorzieningen. Tot lommerrijke villawijken in het groen. In Almere Oosterwold kan men zelfs op ‘het platteland’ wonen.

Voor welke plek of welk woningtype u ook kiest. Om uw persoonlijke woonwensen te vertalen naar een doordacht ontwerp is het werken met een ervaren architect aan te bevelen.

Hoe gaat het nieuwbouwen van uw huis in Almere in zijn werk?

Ongeacht de locatie of stijl, het ontwerpen van een woning verloopt eigenlijk altijd via eenzelfde proces. In principe wordt hierbij van grof naar fijn gewerkt. Sommige stappen dienen soms herhaald te worden. Soms moeten alternatieven worden uitgewerkt. Maar in grote lijnen verloopt het proces als volgt:

Stap 1: Het schetsontwerp

Het opzetten van een schetsontwerp begint met een oriënterend gesprek met u als opdrachtgever. In dit gesprek komen uw dromen, wensen en eisen aan de nieuwe woning aan bod. Veel opdrachtgevers vinden het handig om referentiebeelden mee te nemen. Daarmee kunnen de wensen qua vormgeving trefzeker worden uitgelegd. Deze beelden dienen als inspiratie bij het kiezen van de opbouw en architectuurstijl van de woning.

Natuurlijk houden we ook rekening met regelgeving vanuit de overheid. En, indien van toepassing, in het oog springende kenmerken op of om de kavel. Zo heeft specifieke wetgeving of bijvoorbeeld een fraai uitzicht invloed op het ontwerp.

Ook komt het voor dat opdrachtgevers specifiek hebben gekozen voor een bepaalde bouwmethodiek. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan bouwen met een zeker materiaal of wensen t.a.v. duurzaamheid.

In een eerste schetsontwerp worden al deze aspecten bijeengebracht in een samenhangend eerste ontwerp. De uitkomst hiervan presenteren we meestal binnen twee weken na het oriënterende gesprek. Het product bestaat uit:

  • Een bovenaanzicht van de locatie
  • De geldende bestemmingsplanregels van de gemeente
  • Een kadastrale kaart
  • Een visuele uitwerking van uw wensen en belangrijkste aandachtspunten
  • Een situatietekening waarop uw nieuwe woning geprojecteerd is
  • Uitgewerkte plattegronden van de verschillende verdiepingen
  • Een digitale doorsnede
  • Gevelaanzichten van de gevels rondom
  • Een 3D impressie van het ontwerp
nieuwbouwen van een huis in Almere begint met een schetsontwerp
schetsontwerp van een nieuw vrijstaand huis

Stap 2: Ontwikkeling van het eerste schetsontwerp

Naar aanleiding van dit eerste schetsontwerp gaan wij opnieuw met u in gesprek. Vaak wenst men ten opzichte van de eerste opzet toch wat aanpassingen. Wanneer nodig herhalen we deze tweede stap een aantal keren, totdat het gewenste resultaat is bereikt.

Dit soort keuzes maken is vaak lastig. De consequenties zijn moeilijk te overzien. Wij van 01 Architecten adviseren u graag hierbij. Door onze ervaring komt u sneller tot inzicht in wat voor u belangrijk is. We kunnen u helpen snel nadelen van bepaalde keuzes te onderkennen. Het eindresultaat is uiteindelijk een voorlopig ontwerp dat bij uw wensen aansluit.

Stap 3: Verfijning van het voorlopig ontwerp

Tijdens stap 3 verfijnen we het ontwerp in hoofdlijnen. In deze stap kan een andere materialisatie of kleurstelling worden gekozen. Soms is het nodig de gevelopeningen aan te passen aan de ruimtes in de woning. Of aan het uitzicht vanuit de woning. Om u hierbij te helpen maken we gebruik van 3d impressies of detailtekeningen. Mocht dat nodig zijn maken we verschillende versies zodat u de uitwerking van uw keuzes naast elkaar kunt beoordelen.

door 3d impressies te gebruiken kunnen bij nieuwbouw van een huis in Almere gemakkelijk keuzes worden overwogen
3d impressie van een ontwerp

Stap 4: Vaststellen van het definitief ontwerp

Tenslotte moet het ontwerp ook technisch in een vorm gegoten worden. Noodzakelijkheden vanuit de technische opbouw van de woning kan er nu nog voor zorgen dat bepaalde aanpassingen nodig zijn. Maar in hoofdlijnen ligt de vorm en materiaalkeuze voor de woning nu vast. Er wordt gewerkt naar een definitief ontwerp, Op basis daarvan wordt een bouwvergunning aangevraagd.

een mogelijk resultaat van een ontwerpproces bij het nieuwbouwen van en huis in Almere
riante vrijstaande woning in Winterswijk

Ontwerpproces afgestemd op opdrachtgever

Het ontwerpproces is geen lineair proces. Het verloopt bij elke opdrachtgever weer anders. We proberen het ontwerpproces voor uw droomwoning van grof naar fijn te doorlopen. Zo behoud u het overzicht en maakt u de nodige keuzes op het juiste moment. Het proces blijft hierdoor zo overzichtelijk mogelijk.

Door onze kennis en expertise is 01 Architecten in staat om u bij het ontwerpproces te begeleiden naar uw uiteindelijke droomwoning. Het is daarbij verder onbelangrijk of u zelf wel of geen ervaring hebt met het bouwen van een huis.

Bent u geïnteresseerd om het ontwerpproces samen met 01 Architecten te doorlopen, neem dan contact met ons architectenbureau op. Wij denken graag met u mee zodat uw nieuwbouw woning daadwerkelijk gerealiseerd kan worden zoals u zich dat wenst. Een groot aantal tevreden klanten gingen u voor!