Neem contact met ons op >
 

vrijstaande woning met een getoogde kap

Vrijstaande woning met gebogen dak te Nijverdal 01 Architecten zakelijk
apr 13 2021

vrijstaande woning met een getoogde kap

Een opvallend veel voorkomend motief in de regio ‘Het Gooi’ is de vrijstaande woning met een getoogde kap. 

Door moderne communicatiemiddelen van tegenwoordig wordt de wereld steeds ‘kleiner’. Berichten en beelden worden wereldwijd gedeeld. Trends en mode worden universeler. Voor trends in architectuur geldt dit zeker ook. Mensen die willen bouwen halen vaak inspiratie van het internet, blogs en Pinterest. Goede ideeën van ver weg zijn meer dan ooit onder handbereik. 

regionale architectuur

Parallel aan deze ontwikkeling is er ook een tegenstroming te herkennen. De populariteit van de ‘Jaren ’30’ woning toont aan dat er zeker ook aandacht is voor goede voorbeelden van bouwkunst uit het verleden. De sfeer van degelijkheid, ambachtelijkheid en gezelligheid spreekt een groot publiek aan.  

Hierbij is het misschien goed en leuk dat zich te realiseren dat in bouwstijlen van oudsher ook regionaal sterke verschillen bestonden. Deze verschillen ontstonden doordat nieuws over trends minder gemakkelijk verspreid konden worden.  Vaak waren ook een gevolg van specifieke omstandigheden ter plekke. Hierbij kan je denken aan plaatselijke verschillen in ondergrond. De mate waarin bouwmaterialen dichtbij voorhanden waren. (en door weinig transport betaalbaar) En de mate waarin het landschap beschutting bood. Het directe gevolg hiervan was dat bouwwerken ‘sterke wortels’ hadden op de plek waar ze gebouwd werden. 

‘sterke wortels’

Technische ontwikkelingen en moderne materialen maak tegenwoordig geheel nieuwe vormentaal en sfeerbeelden mogelijk. Maar eigenlijk is er voor het teruggrijpen naar een stukje regionalisme ook best iets te zeggen. Ook nu nog is het best aardig om een woning te voorzien van ‘sterke wortels’. Ook nu is het best aardig de woning ingebed te laten zijn in haar direct omgeving/regio. En gelukkig hoeft dit niet te betekenen dat je van allerlei moderne technische voorzieningen moet afzien. 

de getoogde kap

Een voorbeeld van een regionaal motief dat vooral in het Gooi opvallend vaak  voorkomt is de getoogde kap. Het kan hier als onderdeel van de, toch al populaire, ‘jaren ’30’ stroming worden gezien. Een getoogde kap geeft de woning een klassieke en markante verschijningsvorm. En komt van oudsher zowel met pannen als riet voor.  

Een markante woning bouwen

Wilt u in de regio van het Gooi en Almere een woning bouwen met een opmerkelijke verschijningsvorm. Misschien is het een idee om de woning te voorzien van een dergelijk uniek dak. Vanwege de populariteit van jaren ’30 woningen heeft 01 architecten al enige ervaring met de uitvoering hiervan. Ook denken we graag met u mee wanneer u misschien ook een eigentijdser vertaling van een getoogde kap zou willen. Of wanneer u misschien zou willen aansluiten bij een andere regionale vormmotief. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neemt u eens contact op met een van onze architecten. 

vrijstaande-woning-getoogde-kapijk
riante vrijstaande woning met getoogde kap