Neem contact met ons op >
 

Bouwen met een architect in Almere; alles kan!

01 Architecten - Klassiek witte villa met verschillende druiplijnhoogtes
jan 18 2024

Bouwen met een architect in Almere; alles kan!

Voor een architect is werken in de gemeente Almere een unieke situatie binnen Nederland. 

De stad Almere is vooral bekend als voorstad van Amsterdam. Almere heeft een binnenstad die enigszins grootstedelijk aanvoelt. Maar het grootste gedeelte van de stad bestaat uit woonwijken met grondgebonden woningen in een tamelijk hoge dichtheid. Almere is een jonge stad. Daardoor is de bouwstijl over het algemeen eigentijds en stedelijk. 

Maar er wordt momenteel, aan de zuidkant van de stad, ook gewerkt aan de ontwikkeling van een zeer ruim opgezette wijk in het groen. Bewoners dienen hier zelfs aan ‘stadslandbouw’ te de doen. Deze nieuwe wijk, Oosterwold, is het laatste voorbeeld van de stedenbouwkundige experimenten die in Almere veel voorkomen.

 

nieuwbouw jaren 30 villa met riet
Nieuwbouw jaren 30 villa met riet en verspringende dakhoogtes

Almere is een logische plek voor zulke experimenten. Het belangrijkste verschil tussen deze gemeente en vrijwel alle andere Nederlandse gemeenten is dat het grondgebied als polder is veroverd op de Zuiderzee. Almere heeft geen lange sturende/belemmerende geschiedenis.

Almere is dus een stad waar iedere architectuurstijl een plekje kan krijgen. Variërend van traditionele,- tot experimentele architectuur. In een stedelijke context of een ‘plattelandse’ en alles er tussen in. Tel daarbij op dat Almere als sinds jaar en dag beleid voert waarbij ‘particulier opdrachtgeverschap’ wordt aangemoedigd en de gemeente terughoudend optreedt op het gebied van welstand. En zo kun je stellen : ‘In Almere kan je je ‘droomhuis’ bouwen, ongeacht wat je opvatting van een ‘droomhuis’ ook is’. 

Veel ontwerpvrijheid stelt eisen aan de architect

Om als architect in Almere succesvol te zijn is het van belang dat er kennis en ervaring aanwezig is met een breed scala aan mogelijke opdrachten. Almere biedt de architect (en opdrachtgever) een breed en uitdagend canvas. Er is veel ontwerpvrijheid, allerlei stijlen en types zijn mogelijk.  

01 Architecten werkt daarom graag op deze unieke plek in de het drukste gedeelte van Nederland. Onze creativiteit en ervaring komen hier goed tot hun recht. Onze referenties elders op deze website bewijzen dat we inderdaad beschikken over de nodige kennis om alle mogelijke opdrachten tot een goed einde te brengen.

01 Architecten is gespecialiseerd in rietgedekte villa’s, zowel in traditionele- als in moderne verschijningsvorm. Maar we hebben daarnaast ook vele fraaie jaren ’30-, schuur- en stadswoningen gerealiseerd.

Villa’s in Overgooi of Vogelhorst

Als villa-specialist zijn we vanzelfsprekend in Almere Overgooi actief. In deze wijk kan je menig voorbeeld van onze inspanningen vinden. Riante villa’s met luxe uitstraling. Vaak wit met een rieten dak

De riante kavels in Almere Overgooi zouden zich ook uitstekend lenen voor voor een grote moderne ‘schuurwoning’ zoals we onlangs elders in het land hebben gerealiseerd. We zijn trots te kunnen melden dat we ook deze mooie opgave tot grote tevredenheid van onze opdrachtgevers hebben kunnen uitvoeren.  

moderne schuurwoning met fraai materiaalgebruik

Maar ook als de kavel niet helemaal zo riant uitvalt. Of je ‘droomwoning’ is een fraaie jaren ’30 2^1-kapwoning. Of een modern vormgegeven riante hoekwoning/rijenwoning met fraaie baksteenarchitectuur. Je mag van ons de expertise verwachten de mogelijkheden ter plaatse volledig te benutten.

01 Architecten - strak wit modern - woning met houten accenten - Eikendal
strakke, eigentijdse woning. Wit met houten accenten

Kortom, door de historisch unieke situatie, gecombineerd met de expertise van 01 Architecten kan je in Almere ‘jouw droomhuis’ realiseren, volledig naar eigen smaak en inzicht, ongeacht wat jouw opvatting van een ‘droomhuis’ ook is.

Ben je enthousiast geworden door de voorbeelden op deze website? In de kavelwinkel van de gemeente Almere worden regelmatig nieuwe kavels aangeboden.

Neem voor meer informatie over het bouwen met een architect in Almere vrijblijvend contact op met een van onze architecten. We helpen je graag verder op weg naar het realiseren van jouw wensen.